gmail-logo-2013Ako pogledate u svoj GMail inbox verovatno je u njemu stotine ako ne i hiljadu e-mail poruka. Oslanjate se na pretragu kada treba naći neki e-mail ali svejedno, taj haos sigurno vam nekad ide na živce.

Možete isprobati razne alate koji će vam olakšati posao, tu je Sidekick, ActiveInbox, Streak i domaći Yanado. Svaki od njih ima svoje prednosti i mane. Ipak džaba vam sav trud ako se ne potrudite da i sami budete organizovani.

Kad sam ja u pitanju, najveći problem mi pravi ogroman broj newslettera, automatskih obaveštenja i informacija koje želim da primam i koje iako tek svaku dvadesetu ili čak pedesetu pročitam, sadrže za mene bitne informacije, ali istovremeno vrtoglavom brzinom pune moj mailbox.

Ako imate sličan problem,  evo dva jednostavna trika koji će vam uštedeti živce a vaš e-mail inbox učiniti preglednijim. Upotreba dodataka koje sam već naveo na početku i malo discipline opisane u mom ranijem postu “Zero inbox” svakako će dodatno pomoći.

Prvi trik: Koristite tačku u email adresi

Da li vam se desilo da vam stigne e-mail adresiran na ime.prezime@gmail.com a vaša adresa je imeprezime@gmail.com? Google je, ustvari “slep” za tačku. Mogu vam poslati email i na i.m.e.p.r.e.z.i.m.e@gmail.com i vi ćete ga dobiti.

Drugi trik: koristite znak plus u email adresi

Aha. sad već kapirate. Google ne vidi znak plus? Ne baš. Google ignoriše sve od znaka plus (+) pa nadalje udesno. Dakle ako imate adresu imeprezime@gmail.com i prijavite se na neki newsletter za traženje posla e-mail adresom imeprezime+jobsearch@gmail.com vama će uredno poruke stizati na vašu adresu imeprezime@gmail.com.

Kako ove trikove pretvoriti u korisne informacije?

Jednostavno sada napravite filtre za dolazeću poštu.

Upišite email na koji očekujete email, npr  imeprezime+jobsearch@gmail.com, i napravite filter da taj email ide u neki zaseban folder (odnosno dodelite mu oznaku – “label”). Ako pritom označite da email odmah bude “arhiviran” i neće se ni pojaviti u inboxu.

A šta sa tačkom? Isto. Kad šaljete e-mail ili u potpisu možete različitim primaocima ostaviti različite email adrese: prezime.ime@gmail.com, p.rezime.ime@gmail.com i slične varijacije, a oni kada vam odgovore vama još ostaje da filtrirate poštu prema adresi (koje se razlikuju po mestu gde se nalazi tačka) i imate vrlo uredno sortiranu poštu.

Eksperimentišite. Zabavno je.