KaratedoVežbanje istočnjačkih borilačkih veština vodi ka pomeranju granica snage i mudrosti.

Vežbanje karatea počinje najpre učenjem tehnike što predstavlja samo fizički deo treninga. Mentalni trening predstavljaju koncentracija, vizuelizacija i usmeravanje misli na centar (Tanden) u donjem stomaku (Hara) u cilju usvajanja specifičnog Ibuki disanja.

Sve to međutim nije dovoljno ukoliko se ne dostigne duhovni aspekt koji se definiše kao stanje “praznine“ ili oslobođenosti i odlikuje se odsustvom ega. Suština puta karatea nije u dokazivanju već u ličnom usavršavanju i takvo shvatanje neminovno vodi ka suočavanju sa samim sobom u nagonskoj potrebi da se spozna smisao postojanja i suština života.

Duhovni aspekt treninga predstavlja suočavanje sa emotivnim bićem koje svakog od nas karakteriše. U procesu samoizgradnje i sazrevanja ono što nas može “naterati“ da se menjamo je samo iskreno verovanje u najsvetlije ljudske vrednosti.

Biti jači od sebičnosti, biti iskren i pravedan, ne zavideti drugima, podeliti radost i zadovoljstvo druženja i vežbanja zahteva mnogo više od fizičkog treninga jer mora da dolazi iz duše i iz srca.

Uzalud su potoci prolivenog znoja i na hiljade sati vežbanja, uzalud pojasevi u svim duginim bojama, diplome i medalje po zidovima i pehari na policama, ako se putovanje na tome završi.

Rezultat ili uspeh na putu Karate-doa ne visi po zidovima i nije izvan nas, nego u nama.

Ono što odvaja Karate-do od običnog fizičkog vežbanja je duhovna dimenzija, tako da ogroman trud i napori uloženi u trening gube svaki smisao ako se ne oplemene kroz mentalni i duhovni aspekt vežbanja.

Mudrost o kojoj je bilo pomena na početku ogleda se u blagovremenom shvatanju suštine ovakvog puta u karateu. Takvo shvatanje će vremenom učiniti da dođe do spoja fizičkog, mentalnog i duhovnog bića u nama.

Tada se stiče toliko željena moć, ali i mudrost da se shvati da suština borilačke veštini leži u mentalnoj spremnosti da se suprotstavite opasnosti, a ne u fizičkoj spremnosti da se nadmećete.

———

Pročitajte: Kyo, Princip trenutne pobede, Cuki no kokoro, Mizu no kokoro, Tanden, Disanje, Koncentracija