Uzeti par limuna, zrelih, i iseći na pola. Iscediti sok iz isečenih polovina.

Procediti sok, pomesati sa vodom i zasladiti po ukusu sećerom ili medom

Ovako spremljena limunada, rashlađena odlično je osvezenje za vrelih letnjih dana.

Ako želite štogod jače, umutite jedno sveze jaje (ili dva) sa sećerom dok ne postane jednolična smesa

Dodati prethodno isceđen sok limuna i promešati. Uz neprekidno mešanje dodavati vodu.

Sadrži puno energije i može se uzimati umesto doručka ili pre treninga. Znao sam pred zoru izlaziti na trčanje posle takve limunade, i dočekati svitanje kraj reke, sam, uvežbavajući kate.

Dodavanjem čašice mleka u prethodnu limunadu dobija se poseban ukus.

Poneko praktikuje da u prethodno opisanu limunadu (ali bez mleka) doda i sok narandže. To joj daje poseban šmek.

Ja radije sok narandže volim izmešati u jednakim delovima sa crvenim vermutom i burbonom. Rubin crveni koktel. Menhetn. Varijacija.

Kokteli su stvar mašte. I ukusa. Pomalo i stvar stila, kao James Bond – martini, mešan a ne mućkan. Manje istančan ukus, više dobro foliranje, da naglasi poentu.

Beli medved, pravi se od nedefinisanih delova vodke, dobre prave vodke ne one industrijske sumnjivog porekla, dakle kad kažem “dobra vodka”, obratite pažnju da ne kažem “votka” već “vodka” što i laiku govori da mislim na rusku vodku. Ostalo su kopije. Ah, da, nedefinisan deo ruske vodke i šampanjca. Nemojte opet postavljati glupa pitanja, beli naravno, ostalo su penušava vina. Ako su šampanjac i vodka vrhunski, i prirodni, u određenoj srazmeri koja unapred nije poznata a koja se samo probom može pogoditi nestaće ukus i miris alkohola. Tada obara sa nogu.

“Šta to mućkaš?” upita me devojka, ote mi iz ruke čašu u kojoj sam spremao koktel “beli medved”, i ispi je do pola. “Sok!?!?” Napila se kao letva.

Saten novogodišnje haljine klizi pod rukama, u tami, naslonjeni na vrata lifta. Kasno je, niko neće naići, svi su već zaspali, i, nemam šta dodati savršenom obliku njene guze, pod rukama.